ÜNİVERSİTELERİN İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA SOSYAL MEDYAYI KULLANIMI

Yeni iletişim teknolojileri kişilere ve kurumlara her türlü çalışmayı paylaşacakları olanaklar sunmaktadır. Kullanıcı tabanlı olması, insanları bir araya getirmesi, gerçek zamanlı iletişim kurabilmesi ve etkileşimi arttırması nedeniyle sosyal ağlarının tanıtım çalışmalarındaki cazibesini artırmıştır. Bilginin üretildiği üniversiteler de hedef kitlesine ulaşmak ve ürettiği hizmetleri kamuoyuna duyurmak için sanal bir ortam olan sosyal medyayı etkin iletişim kanalı olarak kullanmaktadır. Bu çalışmada Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nin “İletişim Çalışmalarında Sosyal Medyanın Kullanımı” konusunda incelenmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlkinde araştırmaya konu olan üniversitelerin tarihçesini, kurumsal yapısını, misyon ve vizyon değerlerine değinilmiştir. Kurumların tanıtım amacıyla kullanmış olduğu araçlara kısaca tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise, kurum iletişimde kullandığı sosyal medya araçları değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmada çalışmanın kapsamındaki üniversitelerin de maliyeti az ve kullanımı sınırsız olan bu sosyal ağları iletişim çalışmalarında tercih ettiği gözlemlenmiştir.


Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İletişim Çalışmaları, Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi

Çalışmanın Metodolojisi

Araştırmada Ankara ve Diyarbakır’da birer devlet ve birer vakıf üniversitesinin iletişim çalışmalarında sosyal medyanın kullanımı konusu ele alınmıştır. Bilkent Üniversitesi ilk,  Selahaddin Eyyubi Üniversitesi ise, son açılan vakıf üniversitesi olduğu için seçilmiştir. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Türkiye’nin en çok tercih edilen ve Dicle Üniversitesi de son açılan vakıf üniversitesiyle aynı şehirde olduğu için tercih edilmiştir.
Üniversiteler, iletişim çalışmalarında çok sayıda aracı kullanmıştır. Tüm iletişim çalışmalarına bu sınırlı çalışmada yer vermek mümkün değildir. Bu nedenle çalışma, araştırmaya konu olan üniversitelerin sadece sosyal medya ağları ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın birincil kaynaklarını araştırma konusu dört üniversitenin sosyal medya (Facebook, Twitter, Instagram, Google+ ve YouTube) ağları oluşturmaktadır. Üniversitelerin iletişim çalışmaları nitel araştırma tekniği olarak kabul edilen betimleyici analiz ve içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir.

GİRİŞ

İnsanoğlunun hayatında her dönemde önemli bir yere sahip olan eğitim, çağdaş yaşamın da en temel kurumlarından birisi olmuştur. Üniversite, Eflatun ve Aristo’nun hiçbir politik ve dinî baskı unsuru olmadan öğrencileri ile felsefi tartışma yarattıkları ortamdan esinlenerek günümüze kadar evrensel ölçekte bağımsız ve tüzel kişiliğe sahip kurumlar olarak üniversite adını almıştır. Üniversite felsefi tartışma ortamında akıl sürecini duygusal sürecin önüne alarak kişilerin olayları görerek ve tartışarak farkındalığı sağlayan ortamlardır. İletişim çalışmaları, itibarı korumak, desteklemek, artırmak ve düşünce, davranış biçimlerine etki edebilmektir. İletişim faaliyetleri bir organizasyon ile hedef kitlesi ve hedef kitlesini etkileyecek kişi ya da gruplar arasında iletişimi sağlamak amacıyla yapılan önceden planlanmış çalışmalardır. Sosyal Medya;  en genel anlatımla yeni nesil web teknolojilerinin  getirdiği kullanıcı kolaylığı ve iletişim hızıyla yakalanan eş zamanlı bilgi paylaşımının takip edildiği  dijital platformdur.
20. yüzyılın son çeyreğinde bilgi toplumuna geçiş sürecinin başlamasıyla özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomik yapılarında bilgi ekonomisi öne çıkmıştır. Ekonomik gücün ölçütünün bilgi olması ise, beraberinde bilginin üretildiği ve paylaşıldığı üniversitelerin önemini daha da arttırmıştır. Buna paralel olarak Türkiye’de de yüksek öğretim kurumlarının sayısı artmıştır. 2008 yılında alınan yeni üniversitelerin kurulması kanunuyla Türkiye'nin her ilinde en az bir devlet üniversitesi açılmıştır. Türkiye'de 2015 yılı itibariyle 190 üniversite vardır. Bunlardan 114'u devlet üniversitesi, 76'sı da vakıf üniversitesidir.
Üniversite sayısının artması rekabeti de beraberinde getirmiştir. Başta vakıf üniversiteler olmak üzere birçok üniversite, başarılı öğrencileri kazanabilmek için tanıtıma yüksek bir bütçe ayırmaktadır. Üniversiteler, hizmetleri, özellikleri, kurumsal kimlikleri ve olanakları ile ilgili bilgilerini geniş kitlelere tanıtmak, benimsetmek ve desteklenmesini sağlamak için iletişim çalışmaları yürütmektedir. Geçmişten bu yana iletişim çalışmaları; ağırlıklı kullanılan broşür, katalog ve hediyelerle yapılıyordu. İnternetle birlikte, tanıtım çalışmaları yeni ve farklı iletişim araçların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunların en yayın kullanılanı zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu sosyal medyadır. Sosyal medya özellikle hedef kitlenin davranışlarını ve tercihlerini etkilemesi bakımından önemlidir. Özellikle kullanıcı için çok hızlı elde edilen geri bildirimler, iletişim çalışmalarının olumlu sonuç almasını kolaylaştırmaktadır. Geniş bir hedef kitleye kısa sürede ulaşılabilmesi, hedef kitlenin ürün, hizmet ya da kurum ile ilgili memnuniyet ve memnuniyetsizliğini kısa süre içerisinde öğrenebilme olanağının bulunması, ürün ya da hizmetle ilgili yeni gelişmeleri hedef kitleye kısa zamanda az bir maliyetle ulaştırabilmesi sosyal ağlar üzerinde yapılan iletişim çalışmalarının avantajları arasında sayılmaktadır. Dolayısıyla günümüzde iletişim çalışmalarında sosyal ağlar yoğun ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

1. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi

Kuruluş çalışmaları 2007 yılında İhtiyat Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı bünyesinde başladı. Başlangıçta üniversiteye Diyarbakırlı aydın, şair, yazarı ve devlet adamı Süleyman Nazif’in adının verilmesi düşünülmüş ve çalışmalar bu şekilde devam etmiştir. Ancak daha sonra dünyada da saygıyla anılan, İslam âleminin Kudüs Fatihi Kürt asıllı komutan, devlet adamı ve ilim erbabı Selahaddin Eyyubi’nin isminin verilmesi kararlaştırılmıştır.
Selahaddin Eyyubi Üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 10 Ekim 2012 tarihinde kabul edildi. Kanun tasarısı 31 Ocak 2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Resmi Gazetede 16 Şubat 2013 yayınlanmasının ardından resmen kuruldu. Üniversite; İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık, İlahiyat ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinden oluşmaktadır. Ayrıca ağırlıklı Kürt dili ve kültürü alanında bilimsel çalışmalar yürütecek Yerel Diller Enstitüsü de kurulmuştur. Şimdilik 4 lisan ve 10 ön lisans programı mevcuttur. İşletme ve Hemşirelik tezsiz yüksek lisans programları da açılmıştır. İlk öğrencilerini 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde alan üniversitede şu anda 1250 öğrencisi bulunmaktadır. 120 akademik kadrosu bulunmaktadır.
Üniversitenin misyon ve vizyonu; “Bilimsel düşünce ve toleransın gelenekselleştiği bir yüksek eğitim ve öğretim ortamında, uluslararası standartlarda meslek ve sorumluk sahibi bireyler ve bilim adamları yetiştirmek. Diyarbakır’ın bir erdem ve sevgi şehri kimliğini kazanmasında öncü rol oynamak. İlgilenilen her yükseköğrenim alanında, bilimsel bir şekilde mesleki becerilerini en üst düzeyde kazanmış, araştırma yöntemlerini öğrenmiş ve uygulamış, sorumluluk sahibi ve erdemli bireylerin yetiştirilmesi için gerekli sosyal, psikolojik ve teknik alt yapıya sahip, özgür düşünce ve ifade etme hakkının uluslararası standartlarda olduğu bir yüksek eğitim ve öğrenim ortamı sağlamak.”  ifadeleri ile özetlenmiştir.

2. Dicle Üniversitesi

 Dicle Üniversitesi’nin ilk temelleri 1966 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak Diyarbakır Tıp Fakültesi’nin açılmasıyla atılmıştır. 1974 yılında Fen Bilimleri Fakültesinin de açılması ile Diyarbakır Üniversitesi fiilen kurulmuştur. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra 1982 tarihinde çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Diyarbakır Üniversitesi'nin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Üniversite, bünyesinde 14 fakülte, 4 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu ve 4 enstitüsü, 24 Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne mevcuttur. Diyarbakır dışında, Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ve Kulp ilçelerinde de Yüksekokulları vardır. DÜ, bugün 30 bin öğrenci, 3600 civarında kadrolu akademik ve idari elemanı mevcuduna sahiptir. Tıp Fakültesine bağlı 1500 yataklı Araştırma Hastanesi bölgenin sağlık merkezi konumundadır.
Misyon ve vizyonu “Evrensel değerleri temel alarak yaptığı eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleriyle her alanda yetkin, yaratıcı, girişimci, ahlaki değer ve toplumsal sorumluluk sahibi üstün nitelikli bireyler yetiştirmeyi, topluma ve çevreye duyarlı yüksek nitelikli bilimsel ve kültürel çalışmalar yapmayı ve insanlığın yararına sunmayı görev edinmiştir. Bölgesine, ülkesine ve evrensel bilime katkıda bulunacak bir araştırma üniversitesi olmaktır.” cümlesiyle ifade edilmiştir.

3. Ortadoğu Teknik Üniversitesi

15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitenin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ, 1963 yılında Türkiye’nin ilk yerleşkesi olan bugünkü yerine taşınmıştır. Sırasıyla Mimarlık (1956), Makina Mühendislik, Fen Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri kurulmuştur. Bugün, ODTÜ'de 43 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte bulunmaktadır. Ayrıca Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 106 yüksek lisans ve 67 doktora  programı yürütülmektedir. ODTÜ'de öğretim dili İngilizcedir. Üniversitede bugün itibarıyla yaklaşık 791 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 225 öğretim görevlisi, 1273 araştırma görevlisi, 28000'den fazla öğrenci bulunmaktadır.
ODTÜ'nün misyon ve vizyonu “öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek, toplumumuzun ve insanlığın sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimi için bilgiye ulaşmayı, üretmeyi, bilgiyi uygulamayı, yaymayı ve bu bilgilerle donatılmış bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.” sözleriyle anlatılmıştır.

4. Bilkent Üniversitesi

"Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan ve Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi Bilkent’in kuruluşu 1967’ye dayanır. Bilkent Üniversitesi, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı bünyesinde 20 Ekim 1984’te kurulmuştur. 1986’da 386 öğrenciyle eğitime başlayan Bilkent, bugün 9 fakültesi ve 2 yüksekokulu bünyesindeki 29 lisans ve 51 lisansüstü programıyla, 13000 öğrencisi ve 40 farklı ülkeden öğretim üyeleriyle dünyaca tanınan bir eğitim ve araştırma merkezidir. Bilkent, dört kıtadan 250’yi aşkın üniversiteyle yaptığı değişim anlaşmaları sayesinde öğrencilerinin uluslararası vizyonunu daha da genişletmektedir. Kurulduğundan beri öğretim üyesi başına düşen uluslararası bilimsel yayın sayısı bakımından Türkiye ve dünyada üst sıralarda yer alan Bilkent Üniversitesi, yükseköğretimdeki öncü rolünü sürdürmektedir (Bilkent.edu.tr). Üniversite THES - QS Dünya Üniversiteler Sıralaması araştırmasına göre 2009 yılında dünyanın en iyi 360., Avrupa'nın en iyi 163. üniversitesi seçilmiştir. Times Higher Education dünya üniversiteleri 2010 sıralamasında ise dünyanın en iyi 112. Avrupa'nın en iyi 32., Türkiye'nin en iyi üniversitesi olarak yer almıştır.
Üniversite misyon ve vizyonunda “tüm bilimler, teknoloji ve sanatı kapsayan bir öğrenme ve ilerleme ortamı oluşturarak, insanlığa hizmet etmek ve dünya barışını geliştirmektir. Bilkent’te eğitim sadece bir meslek edindirme amacının ötesine geçip, öğrencilere düşünmeyi ve öğrenmeyi öğretmeyi hedeflemektedir. Bilkent Üniversitesi geniş yelpazede yer alan eğitim programları, bilimsel ve akademik girişimleri, kültür ve sanat etkinlikleri ile öğrencilerinin kendilerini bağımsız, çözümleyici ve eleştirel düşünebilen bireyler olarak geliştirmelerini, hayat boyu öğrenmeyi sürdürebilmelerini ve bu yolla geleceğin yetkin, yaratıcı, geniş görüşlü, etik ve sosyal sorumluluk sahibi liderleri olarak insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmalarını hedeflemektedir.” ifadeler yer almaktadır.

BULGULAR VE VERİLERİN ANALİZİ

Üzerinde analiz yaptığımız veriler araştırmaya konu olan üniversitelerin sosyal ağlarından (Facebook, Twitter,y Instagram, Google+, YouTube), web sitelerinden ve bütün sosyal medya verilerini ölçen www.boomsocial.com adlı internet sitesinden elde edilmiştir. www.boomsocial adlı sitenin verilerine göre 190 üniversite arasındaki Facebook’ta Ortadoğu Teknik Üniversitesi 11., Bilkent Üniversitesi 24., Selahaddin Eyyübi Üniversitesi 37. ve Dicle Üniversitesi 63. sırada yer almaktadır.  Twitter’de ise, Ortadoğu Teknik Üniversitesi 7., Bilkent Üniversitesi 17., Dicle Üniversitesi 82. ve Selahaddin Eyyubi Üniversitesi de 85. sıradadır. Instagram, Google+ ve YouTube ile ilgili sıralama herhangi bir sıralama yapılmamıştır. Bu veriler, dört üniversitenin sosyal medya üzerinde yürütülen çalışmalara verdiği önemi göstermektedir. Köklü bir üniversite olan Dicle Üniversitesi’nin sosyal medyayı yeterince etkin kullanmaması, devlet üniversitelerinin vakıf üniversitelerine göre, sosyal ağları daha az önemsediğinin göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan hem köklü hem de bilimsel çalışmalar skalasında önde olan Ortadoğu Teknik ve Bilkent üniversitelerinin zeki öğrencileri çekmek için çalışmalar yürüttüğü gözlenmektedir. Henüz iki yıllık bir geçmişe sahip ve Diyarbakır gibi dezavantajlı bir yerde olan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin ise, öğrenci çekmek için sosyal ağları etkin olduğu görülmektedir.
Çalışma kapsamındaki üniversitelerin sosyal ağları ve sosyal medya verilerini ölçen www.boomsocial.com’da 31 Aralık 2014 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında yer alan verilere göre aşağıdaki tablo oluşturulmuştur.




Facebook
Twitter
Instagram
Google+
YouTube
Takipçi
Paylaşım
Takipçi
Tweetler
Takipçi
Gönderiler
Takipçi
Görüntüleme
Takipçi
Paylaşım
Görüntüleme
SELAHADDİN EYYUBİ ÜNVERSİTESİ
47215
1652
2300
3543
425
20
45
5912
35
7
5687
DİCLE ÜNİVERSİTESİ
23175
493
3597
1337
2593
93
YOK
YOK
33
6
74
ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
90199
403
38329
4544
10672
274
79
17741
3430
6
32635
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
59548
249
21891
2359
6992
123
906
763195
1277
33
12031

Tablodaki datalar göz önünde bundurularak, üniversitelerin iletişim çalışmalarında sosyal medya ağlarını ne yoğunlukta kullandıklarını analiz edilecektir.  

1- Selahaddin Eyyubi Üniversitesinin Sosyal Ağlardaki İletişim Çalışmaları

Gaziantep’tekiler dışında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki tek vakıf üniversitesi olan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, konumu itibariyle dezavantajlı duruma görülmektedir. Özellikle bölgedeki güvenlik sorunu ülkenin batısında öğrencilerin bu üniversiteyi tercihleri dışında bırakmaktadır. Bu sebeplerden dolayı SEU, kontenjanlarını doldurmak için her türlü tanıtım araçlarını kullanmaya çalışmaktadır. Sosyal medyayı dışında ana web sitesi (www.seu.edu.tr), fakülte, bölge ve idari birimlerinin web siteleri tanıtım araçları olarak kullanılmaktadır. Üniversite bölgedeki yerel ve bölgesel yayın yapan gazetelere özellikle tercih sezonunda reklam vermektedir. İletişim faaliyetlerinin bir diğer önemli başlığı da basın bültenleri ve toplantılarıdır. Kurumun Basın Yayın Müdürlüğü, üniversitedeki bütün gelişmeleri gerek bültenlerle gerekse de toplantılarla medya üzerinden hedef kitleye ulaştırmaktadır. Hinterlandı olan illerde bilboardlara reklam girilmektedir. Bölgenin büyük yerleşim birimlerinde (ilçeler dâhil) şehir içi araçları giydirilmektedir. Ayrıca yine hedef kitlenin olduğu eğitim kurumlarında tanıtım broşürleri dağıtılmaktadır.  Eğitim kurumlarının yöneticileri ve rehberlik birimlerinin üniversitede ağırlanmaktadır. SEU iletişim çalışmaları kapsamında aday öğrencilerle yüz yüze görüşmeler de gerçekleştirmektedir. Eğitim fuarları, okul-dershane-kurslarda tanıtım, seminerler, deneme sınavları, adayların üniversite birimlerinin gezdirilmesi, belirli periyotlarla sınırlı sayıda aday öğrencinin gün boyunca üniversitede ilgi duyduğu bölümün derslerine alınması şeklindeki çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, özellikle Facebook ve Twitter hesaplarını çok yoğun ve etkin bir şekilde kullanmaktadır. Henüz ikinci yılında olmasına rağmen 190 üniversite arasında Facebook’ta 37., Twitter’de ise 85. sırada olması Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin sosyal medya verdiği önemi göstermektedir. Diğer üniversitelere göre, öğrenci ve personel sayısı az olmasına rağmen şimdiden birçok köklü ve büyük üniversiteyi sosyal medyadaki etkinlik bakımında geride bırakmıştır. Başta bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler olmak üzere üniversite gerçekleşen bütün etkinlikler sosyal ağlar üzerinden yayınlanmaktadır. Burada temel amaç, kamuoyunda tanıtımını sağlayarak hedef kitlesine ulaşmak ve tercih döneminde kontenjanlarını doldurmak olmaktadır. Üniversite Facebook’ta 47215 ve Twitter’da ise, 2300 takipçiye ulaşmıştır. Şu ana kadar da her iki sosyal medya platformunda 5288 paylaşımla iletişim çalışmaları sürdürmektedir.
Bunun yanında YouTube’deki paylaşımları 5687 kez görüntülenmiştir. Google+ ve Instagram sosyal ağları fazla olmasa da kullanılmaktadır. Yine fakülte, bölüm, idari birimler ve öğrenci kulüplerinin sosyal medya hesapları da tanıtım için etkin olarak kullanılmaya çalışılmaktadır.

2- Dicle Üniversitesinin Sosyal Ağlardaki İletişim Çalışmaları

Birçok devlet üniversitesinde olduğu gibi 40 yıllık geçmişe sahip Dicle Üniversitesi de tanıtım faaliyetlerine çok ağırlık vermemektedir. Ancak yine de Basın Yayın Birimi tarafından medya ve sosyal ağlar aracılığıyla rutin olarak iletişim çalışmaları sürdürülmektedir. Üniversitenin web sayfası aylık e-bülten ve 6 aylık basılı Dicle Üniversitesi Bülteni adlı dergi iletişim araçları arasında yer almaktadır.
Dicle Üniversitesi de Facebook ve Twitter başta olmak üzere sosyal medya ağlarını iletişim çalışmaları kapsamında kullanılmaktadır. Bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gibi etkinlikler, sosyal ağlar üzerinden yayınlanmaktadır. Üniversiteyi Facebook’ta 23155 ve Twitter’da 3568, Instagram’da 2593 ve You Tube’de ise, 32 kişi takip etmektedir. Bu mecrada yapılan paylaşım/gönderi/görüntülemeler sayısı (toplam 2773) da düşük görülmektedir. Takipçi sayısı ve paylaşım rakamlarına bakıldığında 40 yıllık geçmişe, 30000’nin üzerinde öğrenci ve 3500 akademisyene sahip olan Dicle Üniversitesi’nin sosyal medyayı etkili kullanmadığı sonucuna varılmaktadır. Birçok eğitim kurumunun kullandığı Google+ sosyal ağı kullanmazken, Flickr hesabı vardır. Diğer yandan özellikle sosyal bilimlere ait programların ve öğrenci kulüplerinin sosyal medya hesapları da üniversitenin iletişim çalışmalarına katkı sunmaktadır.

3- Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyal Ağlardaki İletişim Çalışmaları

Devlet üniversiteleri arasında başat konumda olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin de yarım asrı aşkın (60 yıl) bir geçmişi var. Gerek bilimsel çalışmaları gerekse verdiği kaliteli eğitim sayesinde ODTÜ, Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversiteler arasında başlarda yer almaktadır. Bu nedenle çok fazla tanıtım çalışmalarına ihtiyaç duymamaktadır. Yapılan iletişim çalışmaları daha çok zeki gençleri üniversiteye çekmek, yapılan bilimsel çalışmaların duyurulması ve bilimsel alanda elde edilen başarıların duyurulması amaçlı iletişim çalışmaları yürütülmektedir. İletişim çalışmalarında sosyal ağlarını yoğun olarak kullanmaktadır. Öyle ki üniversiteyle ilgili 98 Facebook, 70 Twitter, 20 YouTube, 16 Likendin, 9 Instagram, 8 Google+ ve birer Periscope ile Snagchat hesabı bulunmaktadır.  Üniversitenin ana hesapları ilgili rakamlar ise, şöyledir. Facebook’u 90199, Twitter’ı 38329, Instagram 10672 Google+ 79 ve You Tube ise, 3425 kişi takip etmektedir. Buna karşın paylaşım sayısı düşüktür. Her 5 ağın toplam paylaşım sayısı 22563’tür. Paylaşım sayısındaki azlığa rağmen, takipçilerinin çok olması üniversitenin gördüğü ilgiyi gözler önüne sermektedir. Üniversitenin web sayfası aylık e-bülten ve periyodik basılı yayınları da de tanıtım araçları arasında yer almaktadır.

4- Bilkent Üniversitesinin Sosyal Ağlardaki İletişim Çalışmaları

Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi ve dünya bilimsellik endeksinde önemli bir yere sahip olan Bilkent Üniversitesi de sosyal ağları etkili kullanmaya çalışmaktadır. Bilkent Üniversitesi tıpkı ODTÜ gibi öğrencilerin tercih sıralamasında önlerde olduğu için hedef kitleye yönelik tanıtım faaliyetleri pek fazla değildir. Ancak iletişim çağı olan günümüzde iletişim çalışmalarından da uzak durmamaktadır. Üniversitenin akademik ve idari birçok birinin farklı sosyal medya hesapları bulunmaktadır. Ana sosyal ağlardan Facebook’un 59548, Twitter’ın 21891, Instagram’ın 6992, Google+’ın 906 ve YouTube’un1277 takipçisi mevcuttur. Paylaşım ise, toplam 765959’dur. YouTube, videolar ise, 12031 kez görüntülenmiştir. Özellikle Google+ ve YouTube’deki görüntüleme rakamı üniversitenin hedef kitle tarafından gördüğü ilgiyi göstermektedir. Bunların dışında üniversite, Türkiye dışındaki öğrencileri çekmek için de farklı dillerde sosyal medya hesapları kullanmaktadır. İletişim çalışmaları kapsamında ayrıca tamamen İngilizce olan elektronik Bilkent News dergisini yayınlamaktadır. Bunun dışında 6 aya bir yayınlanan Dergi Bilkent ve FM bandı üzerinden yayın yapan Radyo Bilkent üniversitenin iletişim çalışmalarına katkı yapan diğer iletişim araçlarıdır.

SONUÇ

Bilgi iletişim teknolojilerinin herkes için ulaşılabilir olması nedeniyle internet iletişim çalışmalarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Sosyal medya üzerinden bilgi, fotoğraf, video, gibi iletişim çalışmalarında kullanılan içeriklerin rahat kullanılması üniversiteleri de bu alanı kullanmaya yöneltmiştir. Bu çalışmada araştırmaya konu olan üniversitelerin de mobil tabanlı sosyal medyada zaman ve mekân sınırlaması olmadan içeriklerin paylaşımına imkân sağlanması sosyal ağlardan yoğun bir şekilde faydalandığı ortaya çıkmıştır. Sosyal medyanın yayma tabanlı değil, iki yönlü iletişime olanak tanıması da üniversiteleri bu kanalları sık sık kullanmasının bir diğer nedeni olduğu gözlenmiştir. Hızlı ve etkili bir şekilde toplu iletişime izin verdiği için paylaşım daha kolay gerçekleşmekte ve böylece bağlantılı bir iletişim söz konusu olmaktadır. Bu durum üniversiteleri sosyal ağları kullanmadaki bir diğer nedendir. Sosyal medyanın hızlı geri bildirimi üniversiteler kullanıcı cezbedici olmuştur.
Çalışmaya göre bütün üniversitelerin çağımızın özgür medyası olan sosyal ağları çok sık ve yoğun bir şekilde kullandıkları sonucu varılmıştır. Vakıf üniversiteleri, tanıtımlarını gerçekleştirmek, kontenjanlarını doldurmak ve başarılı öğrencileri kazanmak için sosyal medyadan çok sık bir şekilde faydalanmaktadır. Devlet üniversiteleri daha çok bilimsel çalışmalarını ve elde ettikleri başarıları sosyal ağlarla hedef kitle ve kamuoyuna duyurmaktadır. Bütün kurumlar gibi üniversitelerde her geçen sayıları artan sosyal mecralarda her türlü faaliyetlerini duyurdukları belirlenmiştir.
Açılan son vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin iletişim çalışmasının neredeyse tamamına yakını sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdiği görülmüştür. Üniversite özellikle Türkiye’de en fazla kullanılan sosyal ağlar olan Facebook ve Twitter’i çok yoğun kullanmaktadır. Ancak diğer bütün sosyal mecralarda da her türlü çalışmasını duyurmaktadır. Köklü bir geçmişe sahip olan Diyarbakır ilk üniversitesi Dicle Üniversitesi ise, sosyal hesapları kullanmakla birlikte Selahaddin Eyyubi Üniversitesi gibi çok yoğun ilgi göstermemiştir. Sadece rutin faaliyetler ve duyurular sosyal medya hesapları üzerinden duyurulmaktadır.
Ankara’daki Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ise, tanıtımdan çok bilimsel faaliyetlerini kamuoyuna duyurmak ve hedef kitlesini bilgilendirmek için sosyal ağları kullanmaktadır. Her iki üniversite de sosyal medyadan potansiyellerine ve büyüklüklerine uygun bir şekilde faydalanmaktadır.
                        

KAYNAKLAR


 bilkent.edu.tr: http://w3.bilkent.edu.tr/www/tarihce/ Erişim Tarihi: Ocak 21, 2016
www.boomsocial.com: ttps://www.boomsocial.com/Youtube/UlkeAltSektor/turkey/egitim/universiteler, Erişim Tarihi:
seu.edu.tr: http://seu.edu.tr/index.php?/sayfa/233/HAKKIMIZDA Erişim Tarihi: Ocak 12, 2016
Wikipedia: https://tr.wikipedia.org/wiki/Dicle_%C3%9Cniversitesi, Erişim Tarihi: (tarih yok). Ocak 11, 2016 tarihinde
Wikipedia: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cniversite, Erişim Tarihi: Ocak 11, 2016
sosyalmedyakulubu.com.tr: http://sosyalmedyakulubu.com.tr/sosyalmedya/sosyal-medya-nedir.html, Erişim Tarihi: Ocak 13, 2016
Bilkent Twitter. Erişim Tarihi: Ocak 20, 2016 tarihinde https://twitter.com/BilkentUniv
Bilkent Ünversitesi Facebook. Erişim Tarihi: Ocak 18, 2016 tarihinde https://www.facebook.com/BilkentUniversitesi/?fref=ts
Bilkent You Tube. Erişim Tarihi: Ocak 18, 2016 tarihinde https://www.youtube.com/user/BilkentUniversitesi
Dicle Üniversitesi Facebook. Erişim Tarihi: Ocak 17, 2016
https://www.facebook.com/Dicle-%C3%9Cniversitesi-324214277599860/?ref=hl a
Dicle Üniversitesi Twitter. Erişim Tarihi: Ocak 19, 2016, https://twitter.com/dicleuniversity
Dicle Üniversitesi You Tube. Erişim Tarihi: Ocak 16, 2016 https://www.youtube.com/user/Dicleuniversitesi
dicle.edu.tr. Erişim Tarihi:  Ocak 21, 2016 tarihinde http://www.dicle.edu.tr/tarihce
halklailiskiler.com.tr. Erişim Tarihi: Ocak 12, 2016 http://www.halklailiskiler.com.tr/PR_Nedir..php
KAVİLİ ARAP, S. (2010). Türkiye Yeni Üniversitelerine Kavuşurken: Türkiye'de Yeni Üniversiteler ve Kuruluş Gerekçeleri. Ankara Üniversitesi SBF, 1(65), 2.
KAYMAK, F. (tarih yok). SOSYAL AĞLAR VE HALKLA İLİŞKİLER: YENİ FIRSATLAR VE TEHDİTLER . Ocak 18, 2016 tarihinde www.wikipedia.com: https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27deki_%C3%BCniversiteler_listesi adresinden alındı
metu.edu.tr. Erişim Tarihi:  Ocak 21, 2016, http://www.metu.edu.tr/tr/tarihce
ODTÜ Facebook. Erişim Tarihi: Ocak 21, 2016 https://www.facebook.com/MiddleEastTechnicalUniversity
ODTÜ Twitter. Erişim Tarihi: Ocak 21, 2016, https://twitter.com/METU_ODTU
ODTÜ You Tube. Erişim Tarihi: Ocak 21, 2016 https://www.youtube.com/user/middleastechuniv
SEU Facebook. Erişim Tarihi: Ocak 17, 2016 tarihinde https://www.facebook.com/seu.edu.tr/
SEU Twitter. Erişim Tarihi:  Ocak 16, 2016 https://twitter.com/seuniversite
SEU You Tube. Erişim Tarihi: Ocak 16, 2016 https://www.youtube.com/user/seuedutr
TEZİÇ, E., Prof.Dr.İlhan Tekeli, Prof.Dr.Ünal Yarımağan, & Prof.Dr.Aybar Ertepınar. (2006). Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Raporu. Ocak 19, 2016, http://eua.cu.edu.tr: http://eua.cu.edu.tr/files/turkiyeninyuksekogretimstratejisi.pdf Wikipedia. Erişim Tarihi: Ocak 17, 2016, https://tr.wikipedia.org: https://tr.wikipedia.org/wiki/Dicle_%C3%9Cniversitesi
Wikipedia. Erişim Tarihi: Ocak 18, 2016, https://tr.wikipedia.org: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0hsan_Do%C4%9Framac%C4%B1_Bilkent_%C3%9Cniversitesi
Wikipedia. Erişim Tarihi: Ocak 15, 2016 https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27deki_%C3%BCniversiteler_listesi
Wikipedia. Erişim Tarihi: Ocak 15, 2016, https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0hsan_Do%C4%9Framac%C4%B1_Bilkent_%C3%9Cniversitesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PATCH ADAMS FİLMİNİN ANALİZİ: Gülümsemek En İyi Tedavidir

KÜLTÜREL REKREASYON FAALİYETLERİ VE TURİST REHBERLİĞİ: GELENEKSEL DANSLAR, FESTİVALLER VE YEREL KÜLTÜRE DAYALI REKREASYON AKTİVİTELERİNİN YÖNETİMİ

KÜRT ULUSALCI MEDYANIN NEVRUZ ALGISI: “ÖZGÜR GÜNDEM VE AZADIYA WELAT GAZETELERİ ÜZERİNDEN BİR SÖYLEM ANALİZİ”